top of page

Vánoční videoklip kapely Sabaton z dílny qq!

Jedna z mezinárodně nejznámějších metalových skupin, kapela Sabaton, natočila svůj nový klip k písni “The Christmas Truce 1914”. Jedná se o píseň s válečnou tématikou podle skutečné události. O Vánocích roku 1914 na západní frontě vojáci spontánně přerušili boje, vylezli ze zákopů a společně oslavili Štědrý večer. Přátelství a slavnostní atmosféra trvala až do druhého dne, kdy se vojáci vrátili do zákopů a válka nelítostně pokračovala dál.

Švédská skupina Sabaton se na válečnou tématiku písní zaměřuje a když hledalo výrobce klipu, oslovilo známého filmového producenta Viktora Krištofa, který zase s qq spolupracoval m.j. na pohádce “Princezna zakletá v čase”, kterou je nyní možné vidět na streamovací službě Netflix.

A co říká na spolupráci Lukáš Najbrt, specialista na počítačovou kompozici a vizuální efekty?

“Viktor věděl, že jsme schopni rychle a kvalitně triky vyrobit,” dodává k navázání spolupráce supervizor vizuálních efektů Lukáš Najbrt. „Klip má 6 minut a prakticky celou dobu v něm sněží. Veškeré sněžení je naše práce. Pak jsme přidávali a upravovali některé výbuchy, občas množili ve scéně vojáky, retušovali kaskadérům lana a jiné nechtěné předměty a přidávali podle potřeby mlhy a kouře.



Byl jste u samotného natáčení klipu?

Ano. Natáčení probíhalo v bývalém vojenském areálu v Rožmitálu pod Třemšínem. U projektů, kde se počítá s většími vizuálními efekty, je třeba, aby byl na natáčení přítomen člověk (tedy já – VFX Supervizor), který koordinuje natáčení trikových scén tak, aby bylo možné potom v postprodukci tyto scény „trikovat“.

Natáčelo se dva dny ve skutečných zákopech, které byly pro účely natáčení vykopány. Spoustu efektů bylo vytvořeno už na místě, ale mnoho toho zbývalo na postprodukci. Například mlha, sníh (natáčelo se v srpnu), exploze, akce kaskadérů. Natáčení i následná postprodukce byly dost hektické díky časovému presu.

Jak časově náročné práce byla?

Celkově nám práce na klipu zabrala asi tři týdny. Ke konci už nám docházel čas, takže jsem v práci trávil i 14 hodin v kuse, ale díky skvělé organizaci Roberta Černého jsme to nakonec zvládli.

Kolik lidí se na efektech podílelo?

Já jsem měl na starost supervizi a sněžení. Tým dále tvořil Honza Tégláš a René Ruszó, kteří měli na starosti ostatní triky a další lidé se podíleli na retuších a maskách. Následoval grading Robina Khana, na který jsme technicky taky dobře vybaveni a nakonec Dalibor Mráz nasadil ruchy a vše smíchal do hutného zvukového mixu.



Jak se vám na projektu s kapelou Sabaton pracovalo? Na natáčení jste se s kapelou setkal?

Kluci (teda spíš starší páni) byli moc příjemní, skromní a docela vtipní. Například mě překvapilo, že jedí o pauzách se štábem. Žádné speciální služby a servis. Ještě si pochvalovali, že dostali najíst. Při jiných natáčeních prý nedostali k jídlu vůbec nic.

A co výsledek? Jste s ním spokojení?

Ano, určitě by se dalo něco vylepšit, ale tak je to vždycky. Myslím, že vzhledem k šibeničnímu termínu, jsme udělali, co se dalo. Ostatně i kapela Sabaton byla z klipu nadšená.




Společenství, přátelství a mír je nejen poselství klipu, ale také samotných vánočních svátků.

režie David Kočár, kamera Pavel Kopp, producent Viktor Krištof

270 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page